Trender vår och sommar 2014

Det är få länder som kan matcha den väderleksförändring som Sverige bjuder på. Med varma och sköna somrar då termometern inte sällan visar över 20 grader varmt och samtidigt vintrar som bjuder på nästan lika många minusgrader har vi ett mycket omväxlande klimat.

Detta är även något som syns inom klädmodet. Var årstid har sin uppsättning av plagg som bör finnas i garderoben. Under vintern är mössor, vantar och halsdukar ett måste som ett tillbehör till vinterjackanoch täckbyxan. De som inte behöver vara ute speciellt länge kanske hellre väljer långkalsongerna men oavsett gäller det att skydda sig mot den bitande kylan. Värmande kläder som verkligen fyller sin funktion under den delen av året. Men så fort som solen börjar tina upp snön och våren allt mer tar över blir de fodrade kläderna för varma. Men detta samtidigt som vårvindarna har kvar en del av kylan från vintern.

I det här läget är det vårjackor, joggingskor och lite tjockare tröjor betydligt vanligare att plocka fram ur garderoben. Detta är en svår period då det kan vara vinterkallt ena dagen och nästintill sommarvarmt andra dagen. Vinterjackan få under några veckor samsas med kepsen och de tunnare vindtygskläderna.

När väl sommaren har kommit för att stanna lever svensken upp. Vi är ute så mycket som möjligt för att njuta av sommar, sol och semester. Det syns även på både val av klädesplagg och vilket mode som dominerar. Väl på semestern är det t-shirt, badkläder och foppatofflor som dominerar. Personer som aldrig skulle gått in i en affär enbart klädd i underkläder går gladeligen in på matvarubutiker iklädd endast bikini eller badbyxor för att köpa något enkelt att äta på stranden. Även om det även finns mode på dessa plagg så är det som att semestern gör att tidigare regler för hur och var man ska vara klädd försvinner för en stund.

Men allt blir sedan som vanligt igen i Sveriges avlånga land när hösten kommer tillbaka. Höstjackor, varmare sockor och fingervantar tar sin givna plats i garderoben och badkläderna får läggas undan under några månader. Vi klär oss varmare och inte minst mer moderiktigt igen.

Men det är inte bara med kläder som förändringarna sker utan även med accessoarerna. Halsband, ringar, hårsnoddar och glasögon följer årstiderna. Och precis som med kläderna så är det på sommaren som de största utsvävningarna tas.