Smycken

Det första intrycket av en människa har stor betydelse. Genom att välja ett smycke som är i harmoni med din personlighet och som förstärker effekten av din klädsel lämnar du ett genuint avtryck.

silversmyckePrecis som kläder så kan smycken vara något som man använder för att uttrycka sig eller för att understryka en viss stil. Man kan även använda sig av smycken för att mjuka upp eller tona ned sin klädsel. En strikt och maskulin outfit blir genast kvinnligare med lite bling bling. Kanske vill du tuffa till en i övrigt neutral klädsel med ett smycke i silver och läder. Silver ger även en känsla av renhet och elegans. Den kalla färgtonen passar bra till det mesta. I vissa smycken blandas både silver och guld, på så sätt får man en riktigt universalsmycke som går att kombinera med andra accessoarer i både varma och kalla färgskalor.

Det finns tjejer som mestadels använder sig av både kläder och smycken som är avsedda för män. På så sätt får de till det maskulina på ett enkelt sätt. Ett smart knep för att snabbt fixa rätt look. På milasilver.se kan du hitta vackra silversmycken med karaktär, från kända designers som Björg och Stefania Casi.

Ett annat sätt att använda sig av smycken är för att uttrycka en åsikt eller livsåskådning. Ett kors kan vara ett uttryck för en kristen trosinriktning, precis som pentagrammet kan vara en fingervisning om att bäraren är intresserad av naturkrafterna. Men ibland är vissa symboler en modefluga och bärs av personer som är helt omedvetna av symbolvärdet i sitt smycke. Vi använder gärna smycken för att visa vad vi står för: rosa bandet är en accessoar som vilken annan. Politiker och företag delar gärna ut knappar som lojala personer bär på kavajen eller jackkragen. Genom smycken kan vi visa vad vi stödjer.

Ett smycke som är i samklang med bärarens personlighet tillför en extra dimension autenticitet. Visserligen så har man olika smycken till olika tillfällen men de smycken som bärs ofta har en större betydelse och kräver lite extra eftertanke. Det man ska tänka på om man har några favoritsmycken är att inte duscha eller bada för ofta med dem eftersom det sliter på smyckets utseende, speciellt om det är ömtåligare material som läder och tyg. Rengör även dina smycken: ädelmetaller behöver speciella rengöringsmedel men platssmycken kan köras i diskmaskinen eller tvättas för hand i handfatet. Det fastnar bakterier och damm på smyckena som man inte ser själv men det förkortar smyckets livslängd.

Historiskt sett så har faktiskt inte användningsområdet för smycken varierat så fruktansvärt. Det har alltid fungerat som symboler för rikedom, status och tillhörighet. Detsamma har också gällt inom de flesta kulturer världen över, även om vad som ansetts som värdefullt eller vackert kunnat skifta markant. Smycken har också haft starka band till begreppet magi och burits både synligt och dolt för att främja lycka och välgång. Det har också använts som skydd mot något negativt, så som till exempel olycka, sjukdom eller kanske till och med mörkrets makter. Precis som i våran nutid, och då tänker vi kanske främst på giftermålet, finns en tradition med speciell smyckning vid högtidliga och känslosamma event.

Vigsel