Mode genom tiderna

Kläder och mode är något som intresserat människan i tusentals år. Redan i det forna Egypten var modet väl utvecklat och precis som idag försökte folk verkligen med hjälp av kläder att göra sig så fina som möjligt.

EgyptenUnder antiken i Romarriket och i Grekland var det framför allt tunikor, togor och liknande som stod allra högst upp på modetrappan både för män och för kvinnor. Under de följande århundradena ändrades inte modet särskilt mycket utan såg i stort sett likadant ut fram till medeltiden då användandet av byxor blev allt vanligare och det framför allt hos männen, vilket innebar att modet för första gången blev könsindelat.

Mot slutet av medeltiden och under renässansen, det vill säga under 1400-talet och början av 1500-talet blev modet allt viktigare och vidlyftigare, framför allt hos kungligheter och motsvarande där överdådiga kreationer blev allt vanligare.

Det överdådiga modet nådde sin kulmen under 1700-talet då Frankrike var den nation alla ögon riktades mot vad gäller mode. Nu började också kläderna bli allt mer färgglada.

1800-talet innebar en stor förändring i modet, framför allt för kvinnorna som nu äntligen kunde kasta korsetten och iklä sig betydligt mer bekväma kläder.

1900-talet har som bekant sett många olika modestilar komma och gå, framför allt efter andra världskriget. Den kanske största förändringen är att ungdomarna fick ett helt eget mode, vilket skedde i takt med ungdomskulturens framväxt i början av 1950-talet. På 1960-talet slog popmodet igenom på allvar och det blev även på allvar accepterat för kvinnor att bära byxor.

1970-talet var det hippiemode som gällde med utsvängda jeans. 1980-talet var årtiondet då det flashiga modet med färgglada kreationer och dylikt stod i centrum och på 1990-talet var det bland annat grunge som gällde tillsammans med mycket annat.

Idag, år 2013, går det inte att säga att det är ett specifikt mode eller en stil som gäller för männen, eftersom det finns så väldigt många olika stilar. Dock är de olika så kallade retrotrenderna tämligen populära, det vill säga man blickar tillbaka på dåtida mode och låter sig inspireras av dessa.